September 2006.
Inmiddels was ik gediagnosticeerd met de Ziekte van Lyme. Ik moest opnieuw in Nijmegen zijn. Dit keer in het St. Radboud.
Haar dunne lange vingers eindigen in bijna even lange knalrode nagels.
Haar gemascaradeerde ogen maken mij stiekem angstig. Ze doen me in combinatie met haar haardracht, ingevallen wangen en magere gestalte denken aan een voorbijvliegende heks die elk moment een pot stinkend slijm over me heen zal storten.
Nee, nooit eerder was ik dichter in de buurt van een heuse heks..
Ik kom voor de uitslag van een bloed-en hersenvocht onderzoek naar antistoffen op borrelia. Dit is de bacterie die de Ziekte van Lyme kan veroorzaken. In mijn geval Neuroborreliose.
Het bloed blijkt voor de 4e keer 'positief' en dat in vier verschillende laboratoria met 2 methoden. Maar het hersenvocht (liquor) is negatief en dus vertelt de verklede heks (of omgetoverde dokter) met haar zwarte ogen mij dat het geen Lyme kan zijn. "Want het hersenvocht is negatief." Op Internet had ik inmiddels gelezen dat bij chronisch Lymepatienten slechts in 9% van de gevallen de liquor positief is, zo bleek uit een Amerikaans onderzoek.
"Maar dokter, ...."
"Ja, ik ken en erken uw klachten meneer, en er bestaan zo véél onderzoeksresultaten, maar ik begin niet aan een intraveneuze behandeling voor deze verschijnselen."
"Maar dokter, ...."
"Het spijt mij meneer, ik heb 10-tallen patiënten zoals u gezien. En hoe heftig het ook kan zijn, u moet met deze klachten leren leven."
"Ja, het is zeker heftig dokter, maar ..."
"De klachten met beperkingen die u heeft is een aanslag op elke relatie. Het heeft al heel wat huwelijken gekost."
"Nou, 't heeft ons juist dichter bij elkaar gebracht hoorr!", antwoord mijn toenmalige vriendin.
" ... @#$% ... "
De blik van de dokterin wordt nu nòg killer en ik vrees dat ze elk moment haar vliegbezem tevoorschijn tovert..
"Tja, wat nu dokter, kunt u verder ècht niets voor mij betekenen?"
"Ik raad u haptonomie aan. Een sessie bij de psychiater kan ook positief uitwerken."
"Jaja oké, nou vriendelijk bedankt hoor dokter."
Ik ben pas nog zelf in een kleine medische molen beland. Uit ervaring weet ik welke medicijnen er aanslaan, maar dokter wilde toch allerlei onderzoekjes doorlopen. Jammer, want zodoende bleven de klachten aanhouden en ging mijn gemoed er niet op vooruit. Uiteindelijk kreeg ik dan toch het gevraagde en was ik binnen 4 dagen van mijn klachten af. (na drie maanden tobben) In vergelijking met jou stelt het allemaal niets voor, maar ik begrijp toch een beetje je frustratie.
BeantwoordenVerwijderenKonden dokters maar eens even met je ruilen, dan zou er wel anders gepiept worden.
Nou, ik pak mijn bezemtje en stap maar weer eens op.
Grts Irene
Tja, de beste artsen zijn zij die zelf betreffende ziekte hebben of hadden. Helaas is het empathisch vermogen van de gemiddeld arts meestal niet wat je zou mogen verwachten. Maar goed, dat geldt voor ons allemaal, niet? Wat het ook is. We begrijpen de ander pas wanneer ons hetzelfde overkomt.
BeantwoordenVerwijderen;)
Ik vroeg me af, zag je eerst dit plaatje en dacht je toen weer aan dit voorval... of was het andersom... Dokters met lange rode nagels... brrr...
BeantwoordenVerwijderenHoi Gerda. Haha had gekund, maar nee. Het consult bij deze arts staat in mijn geheugen gegrift. Stevig gezocht naar een bijpassend heksenplaatje en koos deze uit. Tikje ordinair maar moet een keer kunnen, toch?
VerwijderenNou daar heb je dus ook geen bal aan die euculipta waar je geweest bent. Balen want je had de hoop op in ieder geval een klein beetje vooruitzicht op een middel, een therapie, een een een iets....Maar niets, leef er maar mee! Daar kan je mee thuiskomen dan. Balen Hans...
BeantwoordenVerwijderenEr mee leren leven? Dat dokters/heksen niet gewoon even de tijd nemen hè? Luisteren! Ws was je langer in wachtkamer als spreekkamer?
BeantwoordenVerwijderenTja, wachten duurt meestal langer dan de aandacht van de arts hè. Het lijkt zo geweldig; de zorg in NL, en het is natuurlijk goed geregeld allemaal, maar kwaliteit/kunde/aandacht is lang niet altijd wat je zou verwachten. Dat is tenminste mijn conclusie, na meer dan 200 bezoeken aan 12 verschillende ziekenhuizen en 40 verschillende specialisten.
Verwijderen