Woorden: Isaac Watts, 1674 - 1748
Muziek: Gregoriaans
Arrangement: Lowell Mason, 1792 - 1872
Muziek: Gregoriaans
Arrangement: Lowell Mason, 1792 - 1872
"Maar ik – ik wil me op niets anders laten voorstaan dan het kruis van Jezus Christus,
onze Heer, waardoor de wereld voor mij is gekruisigd en ik voor de wereld."
onze Heer, waardoor de wereld voor mij is gekruisigd en ik voor de wereld."
Watts werd geboren in Southampton, Engeland, en was de oudste van uiteindelijk negen kinderen. Op het moment van Isaac's geboorte zat zijn geleerde vader in de gevangenis omdat hij een afwijkende kijk op het Evangelie zou hebben. Andere tijden.. Hoewel...
Isaac bleek een pienter baasje. Op zijn 5e leerde hij Latijn, op zijn 9e Frans en op zijn 11e Grieks. Het geeft blijk dat hij als jongen al leergierig was.
Watts is vaak als "de vader van Engelse hymnody" betiteld. Hij was een voorstander van liederen in 'nieuwe stijl', en daarmee zouden we kunnen zeggen een verre voorvader van de hedendaagse aanbiddingsliederen.
Isaac uitte zijn zorgen over de staat en manier waarop de zang in de samenkomsten werd uitgevoerd. Psalmen werden destijds langzaam gezongen en iedere 1e regel werd eerst door een diaken voorgelezen. Moet inderdaad nogal saai geweest zijn ;-)
Watts schreef er ooit het volgende over: "The singing of God's praise is the part of worship most closely related to heaven; but it's performance among us is the worst on earth."
Kan de beste man wel begrijpen .. ;-)
Toen Isaac thuiskwam van de zoveelste saaie samenkomst zei zijn vader: "Waarom geef je ons dan niet iets beters, jongen?!" Nog voor de avonddienst begon had Isaac een nieuw lied geschreven. Deze werd enthousiast ontvangen door de kerkgangers. Vanaf die zondag schreef de wijze jonge poëet elke zondag een nieuwe hymne, voor een periode van 2 jaar!
Watts (her)schreef Psalmen in lijn met de Nieuwtestamentische boodschap. Sommige van deze liederen zijn nog steeds in gebruik. Ook een bekende: "I sing the Mighty Power of God".
Eigenlijk is Isaac Watts dus de uitvinder van Psalmen voor Nu :-)
De bijzonder mooie woorden van het 1e en laatste couplet:
When I survey the wondrous cross
On which the Prince of glory died,
My richest gain I count but loss,
And pour contempt on all my pride.
To Christ, who won for sinners grace
To Christ, who won for sinners grace
By bitter grief and anguish sore,
Be praise from all the ransomed race
Forever and forevermore.
De bekende poëet Matthew Arnold bestempelde deze hymne als de grootste in de Engelse taal.
De melodie is gebaseerd op een Gregoriaanse cantate. Volgens de geschiedschrijvers de oudste kerkmuziek die wij kennen. Zo wordt nieuw & oud weer eens herenigd.
Vóór het ontstaan van deze hymne in 1707, werd Isaac Watts pastor van de Mark Lane's Church in Londen. Op zijn 24e verjaardag, 17 juli 1698, hield hij zijn eerste preek.
De bekendste Engelse hymne-schrijver Charles Wesley heeft eens gezegd dat hij liever dit lied had geschreven dan al zijn eigen liederen bij elkaar. Lijkt mij een overdreven collegiale opmerking.. maar niet geheel onterecht.
De wereldwijd meeste gezongen Isaac Watts-hymne is waarschijnlijk Joy to the World.
Geen Kerst zonder deze populaire hymne..
Graf van Isaac Watts in hartje Londen
Klik hier voor meer van zijn nalatenschap.
door The Gaithers Gathering, 2007
Kathryn Scott
―|-| /-\ |\| S
Bronnen o.a.: Wikipedia, '100 Hymn Stories'―Kenneth W. Osbeck, 'Then Sings my Soul'―Robert J. Morgan.