5 september 2013

Eenzaamheid


Ik weet niet hoe en waarom maar ik heb iets met Eenzaamheid.
Een overigens niet gezochte eenzaamheid, maar een trouwe metgezel op de onverwachte wegen van dit leven.
Wanneer je alleen leeft ben je vaak eenzaam. Toch is dat slechts een gevoel, dacht ik.
Want laten we eerlijk zijn, ergens diep vanbinnen voelen wij ons allemaal eenzaam.

Zou het zo kunnen zijn dat deze eenzaamheid voortvloeit uit een soort ingeboren heimwee?
Kan niets anders zijn dan ons collectieve heimwee naar het Paradijs.
Een universeel verlangen naar volmaakte vrede.

“If we find ourselves with a desire that nothing in this world can satisfy, the most probable explanation is that we were made for another world.”  C.S. Lewis.

Eenzaamheid wordt versterkt door pijn: Fysieke pijn die niet ervaren wordt en kàn worden door de mensen om je heen. Of door geestelijke pijn, die niemand anders kan voelen dan enkel jijzelf.
Of wanneer het water tot aan je lippen komt staan in deze tijd van economische crisis.
Gevoel van eenzaamheid wordt versterkt wanneer je niet meer bij datgene kunt komen waar je het meest van houdt.

Eenzaamheid kent maar 1 loyale reisgenoot: Jezus.
Loop met moedige stappen het Onbekende tegemoet. Probeer zo dichtbij te komen als maar mogelijk is. Raak de Liefde aan. Wandel dan weer terug in het besef dat enkel de Eeuwige je kan omarmen met een eeuwige liefde. Jeremia 31:3.
En heb de moed om uit te delen.
Als God zwijgt, geef dan niet op. Want wanneer je aardse dromen uitéén lijken te spatten, wordt een hemelse droom (pas) zichtbaar ...

All the hearts who are content
And all who feel unworthy 
And all who hurt with nothing left
Will know that You are holy


 

15 opmerkingen:

 1. Dan denk ik onmiddelijk aan een tekst uit Marcus 6, vers 31 En Hij zeide tot hen: Komt hier en gaat (MET MIJ) alleen naar een eenzame plaats en rust een weinig.
  Omdat je daar Hem kan ontmoeten, buiten de drukte en de hectiek... er stond nl bij dat mensen kwamen en ze zelfas geen tijd hadden om tye eten.

  Wat dat voor plek was, ik zag een linkje ... had zelf nog niet veel tijd om het helemaal door te lezen, maar ik zag er al wel mooie dingen in staan. En mooie foto's :):
  http://www.bijbelseplaatsen.nl/plaatsen/E/Eenzame%20plaats%201%20/%20Waar/680/
  (den dit was nog nr 1, er warenn nog meer delen van deze link)
  Ja, die andere wereld, we mogen er in de geest al zijn, maar de rest wil af en toe ook al zo graag... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé Gerda. Israël staat hóóóg op mijn verlanglijstje..
  Zou (ook) graag even op die plekjes vertoeven, om in stilte de Heer te ontmoeten. Om minder eenzaam dan ooit te zijn. Om hèèl dicht bij HEM te zijn.
  Gelukkig kan dat ook tegen een eenzame oude dikke boom in een Nederlands bos ;)
  Mooie en toepasselijke tekst trouwens. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zit gewoon even te janken na het lezen van deze blog! Wat schrijf je toch een ware dingen. Knap dat je dat zo mooi kan verwoorden. Heel herkenbaar, (al heb ik wel een heel gezin om me heen), en heel mooi dat je dat linkt met collectieve heimwee naar het paradijs.
  Wat een goed vooruitzicht dat als we die VRIEND vertrouwen zullen we later nooit meer eenzaam zijn. Zullen we alvast afspreken dat we daar eens bijkletsen als we straks beide bij Hem mogen zijn?!
  groeten Loïs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee. Misschien komen we wel in dezelfde gouden straat te wonen? ;)
   Bedankt voor je fijne reactie!

   Verwijderen
 4. Prachtig geschreven! Die ingeboren heimwee wat je schrijft, het diepe verlangen naar God, om eindelijk thuis te komen, daar waar we horen te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is de plek waar God ons hebben wil; Thuis. "that where I am, there you may also be."

   Verwijderen
 5. Ja, soms willen we net als de mensen toen, Jezus zien en bij Hem zijn op die plekken die ik ook alleen van een foto ken. Het lijkt me ook prachtig om daar in Israel te zijn. Je hebt al heel wat van de wereld gezien, maar dat was er nog nooit van gekomen begrijp ik...
  Maar dan is het bijzondere dat Hij NU dichter bij ons is dan dat Hij toen bij de discipelen was.
  "Houd Mij niet vast", zegt Hij tegen hen, want dan kan de Trooster niet komen. Dat Hij IN ons is en onze Trooster is! We zijn niet als wezen achtergelaten. Jezus weet dat we een Trooster nodig hebben. Vanwege het missen van de Bruidegom zal ik maar zeggen, en Hij wil inderdaad ook dat we snel bij Hem zijn!
  Dat de Trooster bijzonder bij je is Hans!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amèn Gerda. Dankjewel! He is..
   http://www.youtube.com/watch?v=4g62zLky698
   http://www.youtube.com/watch?v=VlzH7KQ8I2U (laatste nummer dat Rich Mullins opnam. Op een ouderwets cassetterecordertje, 6 dagen voor zijn tragische dood.. "That where I am, there you may also be"..)

   Verwijderen
 6. Een blog die me raakt, dankjewel! Ik denk ook dat het heimwee is naar het paradijs, de volmaakte vrede! Prachtig omschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben me blog vrienden aan het bezoeken ...om te kijken hoe het met jullie gaat? we zijn allemaal druk met ons leven maar toch heb ik gekozen om af en toe langs te gaan en hi zeggen

  ik wil hierbij u een hele fijne zondag en begin van de week..
  groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat je gelijk hebt. Er is maar één loyale reisgenoot. Dank je wel voor deze herinnering. En voor het duwtje in de goede richting.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben zo blij met deze site
  Tru

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klopt Hans pijn kan je dicht tegen God aandrukken en dat vindt in mijn beleving zelden plaats binnen de drukte van de gemeente. Met respect voor alle seminars, cursussen, workshops etc, de mooiste tijden met God heb ik in de eenzaamheid van mijn pijn ervaren. Mensen die geen ziekte of verdriet kennen, zullen dat misschien niet begrijpen maar prediker begreep het zeker wel toen hij schreef dat lachen zo weinig uitwerkt en huilen des te meer. Moeilijke stof, werd deze maar meer begrepen door de gezondheids goeroes van onze tijd, die menen dat ziekte, pijn etc van de duivel komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je Peter, ik geloof dat het (postmoderne) christendom haast net zo failliet aan het gaan is als Europa.. Veel draait om gevoel, genezing, om blij de handjes in de lucht en gezellig fellowshippen. Toch denk of hoop ik dat deze houding zijn langste tijd gehad heeft. De zegen die middenin de gebrokenheid ligt wenst men niet te omarmen. Nee, deze moet in Jezus' naam verwijderd worden. Past niet in Gods plan met ons leven meent men. Toch; veel christenen hoor je na een diep dal van bijvoorbeeld erstige ziekte zeggen dat ze juist daarin de rijkste tijd met God beleefd hebben. Maar de Prediker begreep het al. Tranen zijn vaak kostbaarder dan een de breedste lach.

   Verwijderen